Skip to main content

Sportwerking

De KLJ-sportwerking is uniek in het jeugdwerk. Daar waar andere jeugdbewegingen de zomer exclusief reserveren voor het kamp, ontrolt KLJ de vlaggen en wimpels.

De KLJ-sportwerking is uniek in het jeugdwerk. Daar waar andere jeugdbewegingen de zomer exclusief reserveren voor het kamp, ontrolt KLJ de vlaggen en wimpels, doen ze aan touwtrekken, bouwen ze piramides en gooien ze de stramme spieren los met eigentijdse dansen en atletiek.

Wat zijn sportfeesten?

Iedere zomervakantie organiseren verschillende afdelingen in Oost-Vlaanderen sportfeesten. Dit zijn grootse evenementen waarin KLJ afdelingen het tegen elkaar opnemen in de verschillende KLJ-sporten. De 5 KLJ sporten zijn:

 • Vendelen: Dit is met een grote vlag & tegengewicht

 • Wimpelen: Dit gebeurt met een kleinere, lichtere vlag

 • Dansen

 • Touwtrekken

 • Piramidebouwen

Ook wordt er aan atletiek gedaan. Er zijn verschillende loopwedstrijden en parcours. In deze disciplines nemen de KLJ afdelingen het tegen elkaar op voor een jury en gaat de beste met een prijs naar huis! In de middag is er een feestprogramma waarbij alle reeksen worden gedemonstreerd voor de bezoekers. Meer info over sportfeesten op de website van KLJ Nationaal.

Sportfeesten in 2024

In de zomer van 2024 zullen de sportfeesten doorgaan op de volgende locaties:

 • 14 juli: Adegem
 • 21 juli: Assenede
 • 28 juli: Opwijk
 • 4 augustus: Melsele
 • 11 augustus: Sint-Gillis-Waas
 • 18 augustus: Lokeren-Heiende
 • 25 augustus: Zomergem
 • 1 september: Zele-Heikant

Het sportfeest in Zele-Heikant is het dichtste bij Hamme dit jaar. Het is als ouder dus de ideale moment om de demonstraties te komen bewonderen!

Oefendagen & avonden

Voor deze wedstrijden moeten we natuurlijk oefenen! Daarom starten we in mei & juni met oefendagen. Hier kunnen we in de namiddag nieuwe reeksen aanleren en inoefenen. Deze gaan meestal door in het weekend of op woensdagnamiddag

Als het schooljaar achter de rug is en de sportfeesten voor de deur staan, starten we met de oefenavonden. De sportzomer is dan in volle gang. We oefenen regelmatiger om elke zondag klaar te staan voor het sportfeest. De oefenavonden gaan door elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.

Deze oefenmomenten zijn natuurlijk niet enkel voor de competitie. Ze zijn voornamelijk om samen te zijn met elkaar. Het oefenen wordt afgewisseld met een drankje en er wordt soms ook een kampvuur gehouden. Het samenwerken met elkaar schept een sterke band. Het is dan ook geen verassing dat tijdens de sportzomer onze groep hechter is dan ooit!

Vlaggen & Uniform

Elke KLJ is herkenbaar aan hun vlaggen en uniform. Ook wij hebben een eigen uniform.

De meisjes dragen steeds een witte rok, de t-shirt van onze afdeling, witte schoenen en een sjaaltje rond hun pols.

De jongens dragen een witte short, de t-shirt van onze afdeling en witte schoenen.

Ben je een vendelier? Dan heb je een apart uniform! Alle vendeliers dragen een wit hemd met 2 emblemen, een lange witte broek, witte schoenen en een rode vendelband. Deze vendelband wordt rond het middel gedragen. Tamboers dragen een groene band.

Alle KLJ-specifieke onderdelen van het uniform zijn bij ons te bestellen of op de webshop van KLJ-nationaal.

Ons eigen sportfeest

Zoals alle andere afdelingen in Oost-Vlaanderen, geven wij ook om de 5 jaar ons eigen sportfeest. En in 2025 is het weer zover! Een sportfeest in eigen dorp iets uniek, dat moet je meemaken! Natuurlijk is dan ook iedereen welkom om te komen kijken naar de demonstraties, een drankje te drinken en een hapje binnen te spelen.

Aan dit sportfeest zullen we ook een feestweekend koppelen met een fuif en een lekkere barbecue. We kijken er alvast naar uit!